top of page

Denk je dat een slimme woning te duur is?

Loxone's Miniserver maakt geavanceerde huisautomatisering betaalbaar voor iedereen! Veiligheid, energiebesparing & comfort in één. Ontdek de voordelen van slim wonen.Hoeveel kost een smart home? De prijs zal je verassen


Technologie in onze woningen neemt onvermijdelijk toe. Toch wijzen we vaak het idee van een slimme woning af, geleid door de misvatting dat we het ons niet kunnen veroorloven. Kun je geloven dat het eigenlijk precies het tegenovergestelde is? In dit blogartikel leggen we uit hoeveel een smart home kost en vergelijken we de prijs met traditionele besturingstechnologieën in huis. Voordat we dieper ingaan op de prijsvergelijking, laten we kort de basis van elk systeem bekijken.Slimme automatisering:

Conventionele systemen:

Slimme automatisering staat bekend om zijn holistische benadering van technologie in het gebouw. Het integreert veelzijdige componenten die een uitgebreide oplossing bieden voor het beheren van verlichting, verwarming, zonwering, beveiliging, multimedia en meer. Een centrale besturingseenheid (bv. de Loxone Miniserver) fungeert als het brein van het systeem, coördineert en controleert alle verbonden apparaten.

Moderne, maar nog steeds vrij conventionele systemen voor huis- en gebouwautomatisering omvatten meestal een combinatie van apparaten van verschillende fabrikanten. Ze kunnen slimme thermostaten, verlichtingssystemen, beveiligingscamera’s en andere elementen integreren. Echter, gewoonlijk werkt elk subsysteem volgens zijn eigen logica en vereist afzonderlijke besturing.

Prijsvergelijking

Minder apparaten, meer functies, lagere kosten


Bij het vergelijken van de implementatie van een slim gebouw dat door één systeem wordt beheerd met een project waarin individuele oplossingen zijn geïmplementeerd, valt op dat naarmate het aantal functies toeneemt, de kosten in een faciliteit uitgerust met het Loxone systeem afnemen.

Dit betekent dat een typisch modern gebouw met veel technologieën ongeveer evenveel kost als een gebouw met slimme automatisering.

Dit is grotendeels te danken aan gratis software. De oplossing van Loxone bestaat voor 85% uit software. Dit maakt het mogelijk om de in het gebouw toegepaste oplossingen voor veel verschillende doeleinden te gebruiken. Bijvoorbeeld, als je aanwezigheidssensoren installeert, kun je ze gebruiken voor slimme verlichtingscontrole, maar ook voor geluid. In zo’n geval kan het systeem de aanwezigheidssensoren en de audio-oplossing ook transformeren in een volwaardig alarmsysteem – de lijst is lang.


Initiële kosten


Smart Home

Andere systemen

De initiële kosten van een slim systeem kunnen relatief hoog lijken vanwege de noodzaak om een besturingseenheid en de noodzakelijke componenten aan te schaffen. Echter, in het geval van Loxone worden alle elementen geproduceerd in de Europese Unie en vertegenwoordigen ze een kwaliteit die ervoor zal zorgen dat het systeem uitstekend functioneert gedurende de hele levensduur van het gebouw. Bovendien beidt de basisoplossing vanaf het begin een breed scala aan functies en mogelijkheden.

De initiële kosten van een traditioneel systeem kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van het merk en de specifieke apparaten. Terwijl sommige componenten betaalbaar kunnen zijn, kunnen andere – met geavanceerde functies – duurder zijn. Men moet ook rekening houden met de aankoop van elk subsysteem afzonderlijk van begin tot eind, aangezien deze elementen slechts één specifieke functie vervullen.

Onderhoud en schaalbaarheid


Smart Home

Andere systemen

De modulaire opbouw van een slimme woning maakt het eenvoudig om het systeem uit te breiden, en software-updates zijn gratis en automatisch. Dankzij de compatibiliteit met vele oplossingen van andere fabrikanten is Loxone bijna oneindig schaalbaar. Bij problemen heeft je installateur een overzicht van het hele systeem en kan gemakkelijk een fout vinden (vaak ook op afstand).

Onderhoudskosten kunnen variëren afhankelijk van de merken en apparaten die in het gebouw worden gebruikt. Flexibiliteit in de keuze van apparaten van verschillende fabrikanten kan de uitbreiding van oplossingen mogelijk maken, maar dit is aanzienlijk duurder en er kunnen bovendien compatibiliteitsproblemen ontstaan.

Dankzij de flexibiliteit van het Loxone systeem kun je de geïntegreerde oplossing in je gebouw naar wens schalen, wat betekent dat je de investering ook probleemloos over tijd kunt spreiden.


Als je een wat krapper budget hebt, kun je beginnen met automatisering van een basisoplossing die de belangrijkste functies implementeert, zoals verwarming, verlichting, zonwering, beveiliging, en tot op een zekere hoogte toegang.


Meer informatie: Vraag ernaar!13 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page