top of page

Wat is de Youless?

Bijgewerkt op: 20 sep. 2020


De Youless LS120 is een makkelijk te installeren energiemeter voor alle elektriciteitsmeters (slim, digitaal of analoog) waarmee je energieverbruik zichtbaar wordt. Bij slimme meters wordt ook het gasverbruik zichtbaar gemaakt. Belangrijker nog, je kan met de Youless je energieverbruik uit het verleden analyseren. De Youless energiemeter slaat intern tot een jaar aan data op en online kun je onbeperkt terug gaan in de tijd.

In de meeste huishoudens zijn al genoeg schermpjes aanwezig. Hier maakt de Youless gebruik van met een app voor op je smartphone en/of tablet en een widget voor op je desktop. Hierdoor wordt je energieverbruik zichtbaar in je dagelijkse omgeving.

Om iets te kunnen veranderen, moet je je er bewust van zijn!


Hoe gebruik je de Youless?


Met de Youless energiemeter wordt deze bewustwording gemakkelijk en leuk gemaakt door gebruik te maken van digitale apparaten (computer, smartphone, tablet) waar je al dagelijks mee omgaat. Live informatie over je energieverbruik wordt tijdens gewone dagelijkse digitale activiteiten subtiel maar duidelijk zichtbaar gemaakt. Dit gebeurt zonder dat je zelf actie hoeft te ondernemen. Zo hoef je niet eerst apparaten in te pluggen of in de weer met een computer programma; de informatie is automatisch ingebed in je digitale omgeving. Als je bijvoorbeeld de waterkoker aanzet, zul je het verbruik ervan nagenoeg gelijk kunnen zien op je smartphone. Daarnaast is een groot voordeel van de Youless energiemeter dat deze gekoppeld kan worden met een online energie manager. Meetgegevens worden dan automatisch en continu verstuurd. De online dienst biedt grafische analyses die helpen met het besparen van energie. Ook kunnen hiermee de kosten(besparingen) in beeld worden gebracht.

De Youless verbindt je elektriciteitsmeter met je digitale wereld waardoor nieuwe eigentijdse mogelijkheden ontstaan voor het verhogen van je energiebewustzijn. Wanneer je alles weet van je energieverbruik en de kosten die daar een gevolg van zijn, kun je er optimaal op besparen!


Het nut van de YouLess


Veel mensen hebben geen idee waar en wanneer het meeste elektriciteit verbruikt wordt en hoeveel dat verbruik is. Het elektriciteitsverbruik lijkt iets onzichtbaars te zijn. De eindejaars energierekening met het totale verbruik is als mosterd na de maaltijd.

Door altijd en overal actuele informatie over je energieverbruik beschikbaar te hebben, word je je bewuster van wat je elektrische apparaten thuis allemaal verbruiken. Wanneer je inzicht krijgt in het verloop van je elektriciteitsverbruik, ontdek je al snel welke apparaten onnodig aan staan (sluipverbruik) en welke veel stroom verbruiken. Eenmaal bewust hiervan passen veel mensen vaak vanzelf hun verbruiksgedrag aan. Volgens milieucentraal (een nederlandse website) vermindert het energieverbruik gemiddeld met 5 tot 15 procent wanneer er inzicht in het energieverbruik wordt gegeven. De besparing kan zo oplopen tot enkele honderden euro's per jaar!

Voordelen van de YouLess


  • Eenvoudige installatie zonder gereedschap.

  • Geschikt voor alle elektriciteitsmeters (slimme meter P1, digitale LED/S0 puls of analoge draaischijf).

  • Geen gedoe met het in- en uitpluggen van stroommeters bij apparaten.

  • De Youless doet de informatieverwerking automatisch en zelfstandig. Het is niet nodig om data handmatig uit te lezen of te uploaden.

  • De informatie kan op vele digitale apparaten zichtbaar worden gemaakt. Er is geen beperking tot een enkel speciaal display of een bepaalde plaats.

  • Geen noodzaak om regelmatig een bepaald programma te openen, of op een bepaalde site in te loggen*). Het energieverbruik is al zichtbaarheid op computer, smartphone of tablet.

  • Desgewenst ook koppelbaar met een 3e partij online energiemanager.

* Wel mogelijk, maar niet noodzakelijk


Hoe werkt het?


De Youless energiemeter plak je op je bestaande elektriciteitsmeter met de bijgeleverde bevestiging. Het maakt niet uit welke elektriciteitsmeter je hebt. De Youless LS120 kan op de slimme meter P1 poort, op een digitale (LED/S0) puls output, of op een analoge "draaischijfmeter" toegepast worden. Bij een LED puls of draaischijf meter wordt met een optische sensor het elektriciteitsverbruik afgelezen. Dit wordt vervolgens opgeslagen in het interne geheugen.

De Youless energiemeter sluit je aan op het lokale LAN netwerk met de bijgeleverde netwerkkabel zodat je met je smartphone, computer of tablet het huidige of historische verbruik kunt bekijken. Via deze aansluiting kan de Youless ook verbruiksgegevens versturen naar een online energiemanager. Zo heb je altijd en overal online inzicht in wat je energieverbruik is.


Bij analoge draaischijfmeters wordt de draaischijf met een lichtbundel aangestraald, waarbij het passeren van het rode/zwarte markeringstreepje als meetpuls gedetecteerd wordt. Wanneer de de draaischijfmeter t.z.t vervangen wordt door een slimme meter, kan de Youless LS120 gewoon doorgaan op de nieuwe meter door deze op de P1 poort van de nieuwe meter aan te sluiten.

Het is ook mogelijk om een aanvullende losse (DIN rail) kWh meter op de Youless aan te sluiten, bijvoorbeeld om (bruto) zonnestroom opbrengst te monitoren. De Youless kan in deze situatie worden aangesloten op de S0 puls output van een kWh meter. De S0 meetgegevens worden onafhankelijk van de hoofdmeter in een eigen kanaal geregistreerd*.


Widgets


Bij Youless vinden we een speciaal display voor het tonen van je energieverbruik onnodig. Zo'n scherm verhoogt de kosten en heeft de beperking dat de informatie slechts op één plek beschikbaar is.


In een gemiddeld huishouden zijn meerdere apparaten aanwezig die zijn voorzien van een scherm zoals computers, smartphones en tablets. De YouLess maakt hier handig gebruik van en geeft inzicht in je verbruik op deze apparaten.

De desktop widget kan op het bureaublad geplaatst worden, net als andere widgets waar je af en toe een blik op wilt werpen zoals bijvoorbeeld de klok. Het is dan niet nodig om iets op te starten of andere acties te ondernemen. Wanneer een grote stroomverbruiker inschakelt dan zie je het effect meteen door het verkleuren van de widget.


Apps


Met de Youless app wordt je smartphone*) een energiemeter! Je kunt hiermee met je smartphone door je huis op zoek gaan naar (grote) verbruikers. Schakel simpelweg het apparaat aan of uit en het verbruik van dat apparaat wordt op je smartphone zichtbaar. Energie besparen wordt op deze manier niet alleen makkelijk, maar ook leuk!





Dit alles kan zonder veel omhaal geïntegreerd worden in het energiemanagement van Loxone. Meer informatie: bel of mail!

249 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page