top of page

Is iedereen enthousiast voor #EURO2020? 🏆 Hier is eentje om de tijd te doden tot de aftrap.

Bijgewerkt op: 26 mrt. 2022

DVTK Stadium

Het thuisstadion van de Hongaarse voetbalclub Diósgyőri VTK werd in 2018 verkozen tot Stadion van het Jaar. Met de hulp van Loxone technologie maakt dit prachtige stadion indruk door veel meer dan alleen zijn uiterlijk.

Oorspronkelijk hadden de stadioneigenaren besloten voor een ander systeem te gaan. Nadat de bekabeling er echter al was, besloten ze te kijken naar de geschiktheid van andere systemen. Het belangrijkste voor hen was om ervoor te zorgen dat alle verlichting in en rond het stadion werd opgenomen in één ecosysteem. Toen de eigenaren eenmaal met een Hongaarse Loxone partner, Verdom Kft., om de tafel zaten en hij hen liet zien wat er mogelijk was, besloten ze verder te gaan met Loxone. Hun belangrijkste redenen waren:

  • Groter scala aan functionaliteit

  • Lagere kosten

  • Gebruiksvriendelijke software

Wat zit er in dit project?

  • 7 Miniservers in een client-gateway-groepering

  • Lichtregeling via de DALI Extension

  • Elektriciteitsbewaking via een Modbus-uitbreiding

  • Verwarming & ventilatieregeling

Op gebeurtenissen gebaseerde verlichting

Het veld in het DVTK-stadion wordt gebruikt voor verschillende evenementen: competitiewedstrijden, UEFA-competitiewedstrijden (zoals in de Europa League), televisiewedstrijden, trainingen, enz. Al deze evenementen vereisen een iets andere verlichting.


“Nadat ik de verlichtingsvereisten had ontdekt, wist ik dat het met Loxone gemakkelijk zou zijn” – András Schmidt. De schijnwerpers worden aangestuurd via Loxone Relais Extensies. Met behulp van het functieblok lichtsturing in Loxone Config heeft András voorgedefinieerde lichtstemmingen geconfigureerd om aan de eisen van de club te voldoen. Deze kunnen nu eenvoudig gewijzigd worden via de Loxone App.


Het zijn echter niet alleen de schijnwerpers die met Loxone worden aangestuurd, alle lichten in en rond de buitenkant van het stadion werden in het systeem geïntegreerd. Sommige worden rechtstreeks bestuurd via relais, terwijl andere worden bestuurd met de Loxone DALI Extension. Bewegingssensoren zijn geïnstalleerd in gebieden zoals de kleedkamers, gangen, toiletten enz. om het stadion mensgerichte lichtregeling te geven. Er zijn ook Touch schakelaars geïnstalleerd rond het stadion om een ​​snelle en eenvoudige bediening van de lichten mogelijk te maken.


Door de buitenverlichting van het stadion kunnen de DVTK-fans snel zien wat voor soort evenement er plaatsvindt. Dit komt omdat András en zijn team verschillende lichtstemmingen hebben geconfigureerd voor de verschillende soorten evenementen, zodat de fans altijd weten wat er aan de hand is.
Verwarmde afvoerleidingen

Op het dak van het DVTK Stadion worden de drainagebuizen verwarmd om bevriezing te voorkomen. Deze functie was aanvankelijk niet gepland, maar ze realiseerden zich tijdens het project dat zich daar ijs vormde. Gelukkig, aangezien Loxone een zeer uitbreidbaar ecosysteem is, was het toevoegen van deze extra functionaliteit geen probleem.


De verwarmde afvoerleidingen werden eenvoudig gerealiseerd door middel van een relais. Zodra er kans is op ijs, worden ze automatisch verwarmd, zodat het personeel in het stadion zich geen zorgen hoeft te maken.


Temperatuurregeling voor verdeelkasten

De verdeelborden in het stadion bevinden zich niet in één ruimte, maar verspreid over het hele gebouw. De kast voor bijvoorbeeld de schijnwerpers bevindt zich in een apart bijgebouw. De eigenaren van het stadion wilden een manier om de temperaturen in alle verschillende kastlocaties te bewaken en, indien nodig, de kamers te verwarmen of te koelen om een ​​constante temperatuur te behouden.


De voedingen voor het verlichtingssysteem bevinden zich in elk van de verdeelkasten. Deze kunnen bij gebruik behoorlijk warm worden. Ze zijn echter ook vatbaar voor bevriezing als de temperatuur te laag wordt. Om dit tegen te gaan, besloten András en zijn team om temperatuurregeling voor elke kast te implementeren. “Hier heeft de veelzijdigheid van Loxone zich opnieuw bewezen” – András Schmidt.


Een temperatuursensor, een kleine ventilator en een verwarming zijn geïnstalleerd om de kasten te regelen. Als de temperatuur in een van de kasten onder een ingestelde temperatuur komt, wordt de verwarming automatisch ingeschakeld. Is de temperatuur te hoog, dan treedt het ventilatiesysteem in werking. De temperatuur wordt gemeten via analoge sensoren en de verwarmings- en ventilatiesystemen worden aangestuurd met een relais.


Eenvoudige besturing van een complex gebouw

Het bedienen en besturen van een voetbalstadion kan bepaalde uitdagingen met zich meebrengen. Automatisering heeft gezorgd voor een breed scala aan taken, maar vanwege de complexe aard van een voetbalstadion is handmatige interventie nog steeds nodig. Met de Loxone App en de Loxone Touches hebben de medewerkers van het DVTK-stadion altijd een eenvoudige en intuïtieve manier om dit te doen.


Nog enkele foto's van het stadium:
27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page