gebruiksvriendelijke domotica professionele installatie of zelfbouw verzending in heel België
Voor elke woning is een EPB-studie (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) enorm belangrijk. Het omvat een definitief rapport dat beschrijft hoe het bouwproject reëel is uitgevoerd op het vlak van de energieprestatie en het binnenklimaat.
We weten allemaal dat energiezuinig bouwen beter voor het milieu is. Dankzij lage energiefacturen is het ook goed voor jouw portemonnee en het zorgt bovendien voor een hogere waarde van jouw woning op de markt. Verder zijn er dan nog de vele subsidies waarvoor men eventueel in aanmerking komt, zoals een verlaging op de onroerende voorheffing tot 100% wat zonder probleem verschillende duizenden euro’s kan bedragen.
Het ideale binnenklimaat op een zo energie-efficiënt mogelijke manier
Hoe belangrijk de juiste keuze van de gebruikte materialen en technieken is geworden, blijkt door de vele berichten over de (slechte) luchtkwaliteit en het beruchte oververhittingsprobleem in nieuwe woningen. Bovendien hebben de keuze voor bepaalde technieken en, in het bijzonder voor het Loxone verhaal: de efficiëntie van deze technische installaties, een impact op het E-peil in jouw woning. Hoe efficiënter de technieken zijn, hoe energiezuiniger de woning is, dus hoe lager het E-peil zal zijn.
Vaak hoor je dat de bouwschil van je woning de beste belegging is. Een goede isolatie en luchtdichtheid zorgen immers voor betere energieprestaties. Dat is waar, maar helaas wordt er niet gedacht aan de nadelen die dit teweegbrengt. Een hoge isolatie zorgt ervoor dat er geen energie verloren gaat, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat warmte moeilijk buiten geraakt. Wat een voordeel is in de winter, kan een nadeel zijn op relatief warme dagen, met mogelijk oververhitting tot gevolg.
Wat velen nog niet weten is dat er een manier is om dit probleem op een structurele manier op te lossen, met bovendien een enorm terugverdien-potentieel. Er zijn vier technieken die rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor het binnenklimaat, namelijk: verwarming, koeling, ventilatie en zonwering. In een klassieke opstelling zullen deze technieken losstaand van elkaar werken, met als resultaat dat ze op elkaar zullen reageren maar zeker niet samenwerken. Hierdoor zal de hele opstelling naar energie toe zeker niet optimaal werken. Ook dat elke sturing zijn eigen controllers en voelers meebrengt, is zeker geen voordeel. Niemand ziet graag kastjes tegen de muur. Bovendien brengt dit ook extra kosten mee. Om dit op een betaalbare en efficiënte manier op te lossen, heb je in de woning een overkoepelend systeem nodig waardoor alle technieken aangestuurd kunnen worden. Dankzij de vergaande standaardisatie van een Loxone Smart Home kunnen er bovendien garanties gegeven worden op de goede werking van de totaaloplossing.
Slimme verwarming & koeling
Een slim verwarmings- en koelingssysteem kan zorgen voor een energiezuinige woning. In een conventioneel systeem regelt één thermostaat de temperatuur voor verwarming en één de temperatuur voor koeling. Dit voor de gehele woning. Hierbij heb je meestal geen controle over de individuele temperatuur in elke aparte ruimte. Je verwarmt of koelt dus eigenlijk ook ruimtes waar je niet aanwezig bent. Dankzij een Loxone Smart Home is een intelligente en automatische sturing van het verwarmings- en koelingssysteem mogelijk waarbij individuele ruimteregeling centraal staat. Dit zorgt voor een verlaging van het energieverbruik en zorgt in elke ruimte voor de ideale en gewenste comforttemperatuur. Voeg hier nog de ventilatie en automatische zonwering aan toe, dan bekomt men dat deze vier sturingen perfect samenwerken met een enorme energie-optimalisatie als gevolg. Afhankelijk van de efficiëntie per techniek kan dit een daling van 2 tot 12 E-peil punten betekenen.
Zonwering
In veel woningen komt de warmte binnen via zonnestralen op de ramen. Door de integratie van externe zonwering die automatisch aangestuurd wordt, heb je een energie-efficiënte oplossing om jouw woning koel te houden. Een studie van de Graz University of Technology bewijst dat dit een temperatuurverschil van 9 graden kan opleveren in vergelijking met de buitentemperatuur. Dit is een belangrijke factor in de EPB berekeningen van de oververhittingsindicator die aangeeft of er een risico is op oververhitting in de zomer. Een ander voordeel van externe zonwering heb je in de winter. Op momenten dat de woning nog warmte kan gebruiken, laat je de zonwering omhoog en de woning wordt op een heel efficiënte manier opgewarmd door de binnenvallende zonnestralen. Belangrijk hierbij is dat deze systemen automatisch kunnen functioneren, dus ook wanneer je niet thuis bent. Waar stand-alone oplossingen rekenen op manuele handelingen, neemt het Loxone systeem deze taken volledig op zich en garandeert het op elk moment van de dag de perfecte comforttemperatuur en een optimale luchtkwaliteit. Dit zorgt dan op zijn beurt voor het primaire doel van de woning: zorgen voor een ongeëvenaard wooncomfort. Zonwering aan de buitenzijde van het raam die volledig automatisch bediend wordt, zal de grootste winst opleveren. Dit kan een daling van 1 tot 5 E-peil punten betekenen.
Opengaande delen
Het EPB dossier voorziet een voordeel voor het E-peil wanneer er een mogelijkheid voorzien wordt om ramen te kunnen openen. Deze invloed is net zoals de externe zonwering opnieuw afhankelijk van de omvang van de oververhittingsindicator. Een grote invloed kan al uitgeoefend worden door opengaande ramen die voorzien worden in alle slaapkamers en leefruimtes. Dankzij het Loxone systeem kunnen ramen en deuren zelfs elektronisch en indien gewenst, automatisch aangestuurd worden. In plaats van ‘s avonds een actief koelsysteem te gebruiken, kan het systeem ervoor zorgen dat ramen geopend worden wanneer de buitentemperatuur daalt. Zo wordt op een passieve manier gekoeld. Afhankelijk van het risico op inbraak, dat in een Loxone Smart Home overigens miniem is, en de kans op oververhitting in de zomer, kan de integratie van opengaande delen een daling van 3 tot 8 E-peil punten betekenen in jouw EPB-dossier.
Ventilatie
Voeg hier nog een intelligent ventilatiesysteem aan toe dat bovendien een goede nachtelijke ventilatie belooft en dan heb je op elk moment van de dag een heerlijk frisse woning en een optimale luchtkwaliteit. Hierbij is bijvoorbeeld het type van detectie in bepaalde ruimtes belangrijk, denk hierbij aan CO2, aanwezigheid … Een ventilatiesysteem kan voor jouw EPB-dossier een daling van 2 tot 10 E-peil punten betekenen.
Energiezuinige LED verlichting
Naast een optimale regeling van het binnenklimaat, kan ook de verlichting een grote invloedhebben op het EPB-dossier (voor niet residentiële gebouwen). Op het vlak van energie-efficiëntie op het gebied van verlichting, gaat er niets boven de LED verlichting van Loxone. De Loxone LED Spots, LED Strips, LED Pendulum Slim … zijn naast allemaal 24V, ook nog eens intelligent aan te sturen. Valt er voldoende licht in de ruimte? Dan dient er vanzelfsprekend geen licht aan te gaan. En wanneer niemand aanwezig is in de ruimte, dan gaat de verlichting uit. En het mooiste? Dit gaat allemaal volautomatisch. Aangezien het Loxone verlichtingssysteem zowel een schakelend systeem op basis van aanwezigheid en een regelend systeem op basis van daglichttoetreding is, zijn dit allemaal reducerende factoren om het E-peil te laten dalen. Een goed ontworpen verlichtingsinstallatie en het intelligente gebruik van regelsystemen kunnen in niet residentiële gebouwen leiden tot een daling tot 20 E-peil punten of meer.
Andere voordelen van het Loxone systeem
Een Loxone Smart Home helpt op het vlak van energiezuinigheid uiteraard nog op andere gebieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen.
Een fotovoltaïsche installatie of PV-panelen kunnen zorgen voor een daling van 1 tot 1,5 E-peil punten. Het Loxone systeem gaat bovendien nog eens slim om met de opgewekte energie. Op het moment dat er veel groene stroom binnenkomt, zal de woning automatisch bepaalde taken uitvoeren zoals bv. het laden van de elektrische wagen, om op een zo optimaal mogelijke manier om te gaan met deze stroom.
Grote impact op het EPB-dossier
Door de standaard aanwezige sensoren zoals temperatuur- en luchtvochtigheidsvoelers, CO2-sensoren, raam- en deurcontacten, bewegingsmelders … biedt Loxone veel voordelen op het vlak van energiebeheer.
De markt staat niet stil en steeds komen er nieuwe en innovatieve ontwikkelingen. Zo kwam Eneco onlangs in het nieuws met een slimme boiler. Een gelijkaardige intelligente sturing voor het optimale gebruik van jouw zon-energie kan ook heel eenvoudig geïntegreerd worden in het Loxone project. Niet alleen zeer milieuvriendelijk, de Vlaamse regering biedt bovendien zelfs premies voor wie op deze manier energiebewuster wenst te leven.
Zoals je merkt, biedt het Loxone systeem veel voordelen die een grote daling kunnen betekenen op het E-peil in jouw woning. Dit hangt echter allemaal af van de grootte en opbouw van jouw woning, de verliesoppervlakte … We kunnen besluiten dat het Loxone systeem een grote impact heeft op nagenoeg alles en een grote daling zal betekenen voor het E-peil van jouw project.
Bestel vandaag nog je elektronica in onze webshop!