AI Shape Domotica white

gebruiksvriendelijke domotica professionele installatie of zelfbouw verzending in heel België

Zoneverwarming met Loxone: Opmerkelijk hoe vooruitstrevend!

Wanneer er gepraat wordt over besparen van energie worden via diverse kanalen talloze tips gegeven: Veel van die tips gaan over verwarming: een graadje minder instellen op je thermostaat, ‘s nachts enkele graden lager instellen, enz.

Loxone gaat hierin verder. Vandaar de evidente vraag:

Waarom is Loxone nu de uitgelezen leverancier voor een zoneverwarming?

image

schakelaars

Bekijken we daarvoor eens eerst een uitrusting van een kamer. Je heb of een schakelaar of een ruimteklimaatsensor nodig. Met 1 van die toestellen beschik je eveneens over temperatuur en luchtvochtigheidsgegevens. De ramen in die kamer werden uitgerust met raamsensoren, de deur van de kamer met een deursensor.

Nu wanneer je in de app van Loxone je temperatuurkeuze opgeeft, dan weet Loxone

image

precies wanneer warmte nodig is. De radiator of de collector van de verwarming van die

kamer is voorzien van een traploos instelbaar ventiel.

Die warmte zal enkel gevraagd worden aan de verwarming indien bijkomende voorwaarden voldaan zijn: Ramen en deur moeten gesloten zijn. Indien de kamer verlucht wordt door een open raam, kan het dus niet warmer worden.

Ook als de deur open zou staan gebeurt er geen verwarming. Anders zou het zone-effect verdwijnen.

In wat volgt beschrijf ik de softwarewerking.

In de kamer zit softwarematig een intelligente ruimtecontroller. Die kijkt of de kamer volgens de agenda warmte nodig heeft. Schijnt de zon op dat moment in het raam, kan hij de zonnewering uitschakelen om te verwarmen. Kan hij op die wijze onvoldoende verwarmen, vraagt hij warmte aan de verwarmingsketel. Omwille van het stelventiel, dat ondertussen geopend werd, zal de kamer snel op temperatuur zijn.

De belangrijkste ruimtes in een huis hebben voorrang op de andere: Een woonkamer, keuken en badkamer zullen eerst aan de beurt zijn, daarna slaapkamers en tenslotte doorgangsruimtes (gang, nachthal, …)

De softwarematige Klimaatcontroller krijgt een signaal van de intelligente ruimtecontroller en gaat een signaal sturen naar de verwarming of (indien aanwezig) naar de koeling.

De volgende unit is een intelligente temperatuurregelaar. Deze kijkt naar de buitentemperatuur – een systeemgegeven. Dan kijkt hij naar de gevraagde temperatuur en het volume van de kamer om een beslissing te nemen. Hij zal een voorloop-temperatuur (Soll t°) bezorgen aan de verwarmingsketel, evenals de pomp in werking stellen op voorwaarde dat minstens 1 ventiel open is.

Van zodra de kamer de temperatuur bereikt zal de verwarming gestopt worden. Loxone heeft ondertussen ook geleerd hoe lang het duurde voor de kamer op temperatuur was. Die tijd wordt verder gebruikt om de verwarming nog te verbeteren en zodoende nog meer te besparen.

Hij lijkt wel heel technisch wat ik hier vertel, maar geen enkele verwarmingsinstallateur kan hier een verhaal tegen inbrengen. En dat je met zo eens systeem nog extra kan besparen lijkt evident, niet?

image

Om je even te tonen wat ik bedoel met ‘Temperatuur instellen met de app: bovenaan temperatuur, in het midden de verwarmingsperiode, Die kan je met een weekagenda beheren. Zelfs schoolvakanties en feestdagen kan je ook gebruiken.

onderaan bij de instellingen kan je zeggen of het manueel, dan wel automatisch moet gaan.

Een hele keuzevrijheid, waar je verantwoord moet mee omgaan!

Bekijk onze andere blogs

cb09e5_4504d613ac4f4cd881d74b25b0c7efdamv2
NIEUW: Loxone Modbus AIR
Er is nieuws van de productontwikkelingsafdeling van Loxone: met de gloednieuwe Modbus Air kan je jouw...
cb09e5_0b84ed4ae6374696a1f69a92c967b524mv2
Eenvoudige integratie van Hörmann componenten
Met de nieuwe Hörmann Air kan je als Loxone Partner de verschillende types Hörmann motoren naadloos...
cbe aaaaabbddacb~mv
Nieuwe NFC Touch samen met de nieuwe intercom
Loxone heeft net de nieuwe intercom voorgesteld, maar in relatieve stilte is ook een nieuwe generatie...

Je domoticasysteem uitbreiden?

Bestel vandaag nog je elektronica in onze webshop!