AI Shape Domotica white

gebruiksvriendelijke domotica professionele installatie of zelfbouw verzending in heel België

Waar je op moet letten bij het kopen van LED-strips

Bijgewerkt op: 26 mrt 2022

De grootste invloed in elk huis? De bliksem! Een van mijn favorieten voor verlichting zijn LED Strips. Ze doen wonderen voor accentverlichting, vooral als je verschillende kleuren probeert. De kleuren kunnen zelfs functioneel zijn (nachtverlichting bijvoorbeeld)

Met alle doe-het-zelfstrips die op de markt zijn, wordt me vaak gevraagd waarom Loxone LED-strips duurder zijn dan degene die je op Amazon of eBay zou kunnen vinden. Er kunnen grote verschillen zijn in de kwaliteit van de chips, weerstanden en coatings, waardoor een hoger prijskaartje nodig is. Simpel gezegd, het is een geval van ‘goedkoop kopen, twee keer kopen’. Ik heb klanten die dat ook aan de lijve ondervonden hebben…

Ik suggereer niet dat je een fortuin moet uitgeven aan LED-strips; in plaats daarvan is het belangrijker dat je op zoek gaat naar kwaliteitsstrips die lang meegaan. Maar hoe weet je welke ledstrips van hoge kwaliteit zijn en welke niet? Hier zijn vier dingen waar je op moet letten bij het kopen van uw strips.

Vier kwaliteiten om naar te zoeken in LED Strips

1.) Aantal LED-chips en afstand ertussen

Een van de eerste dingen waar je op moet letten bij het kopen van een ledstrip is het aantal ledchips op de strip en de afstand tussen de chips.

cbe fceefbbdbbecc~mv

Loxone WW-strips hebben meer dan 300 LED-chips per strip van 5 meter, een Loxone RGBW-strip heeft 300 chips per 5 meter.

Goedkopere strips van dezelfde lengte hebben minder dan de helft van het aantal chips, wat betekent dat ze verder uit elkaar liggen

Wat is het probleem?

Het ontbreken van deze ‘natuurlijke’ lichtsterkte bij goedkopere led strips wordt vaak kunstmatig vergroot door gebruik te maken van leds met een hogere stroomsterkte. Zoals je kunt raden heeft dit een negatief effect op de levensduur van de leds.

Goedkopere LED-strips hebben, zoals je zou verwachten, niet alleen minder chips en hun lengte, maar zelfs dan zijn die spaarzaam geplaatste chips niet helemaal up-to-date, dus ze gaan voortijdig kapot. Het is een beetje een valse economie, zoals het kopen van ‘basis’ chocoladekoekjes… je moet er minstens twee eten om kans te maken op een behoorlijke hoeveelheid “chocolade”!

Dit zijn onze ervaringen met het werken met LED-strips, maar om onze theorieën enige empirische onderbouwing te geven, hebben we drie LED-strips van verschillende kwaliteiten en prijzen genomen en op de proef gesteld. Deze stroken waren:

I. Een goedkope warm witte strip

II. Een goedkope RGB-strip, en…

III. Een hoogwaardige RGBW-strip.

I.Warme LED stripII. RGB LED stripIII. RGBW LED strip
Kleinere LED chipsEen chip voor elke kleurEén chip voor RGB en een aparte chip voor warm wit licht
Niet-uniforme helderheid van individuele chips.Kleinere chips dan RGBW
Coating is op verschillende plaatsen gebarstenDe chips staan verder uit elkaar dan bij RGBWHelderder, omdat chips dichter bij elkaar zitten en van hogere kwaliteit zijn.
Onaangename geur, zelfs wanneer niet in gebruikCoating geschroeid na gebruik (gedeeltelijke bruine verkleuring)

Waarom worden bij Loxone de afzonderlijke chips voor RGB en warm wit in de RGBW strip gebruikt? De reden hiervoor is dat een echt wit licht kan worden bereikt. (RGB LED-strips kunnen alleen een koel, licht blauwachtig licht creëren.)

Hier is het bewijs:

Vergelijking 1 staat aan de rechterkant, terwijl vergelijking 2 aan de linkerkant staat op de onderstaande foto’s:

cbe fdbbbeebbbc~mv

Vergelijking 2:

Voor deze test hebben we gekeken naar het verschil tussen de goedkope RGB-strip en de duurdere RGBW bij het creëren van een blauwe tint.

​RGB LED-stripsRGBW LED-strips
Nogmaals, we zien dat de chips veel kleiner zijn.Hier zijn de grotere chips
Door de grotere afstand tussen de chips zijn er lichtkegels ontstaan1 RGB-chip kan alle 3 de kleuren creëren, waardoor de afstand tussen elke chip wordt verkleind. Dit geeft een veel lichtere uitstraling
De chips zijn lang niet zo helder als hun RGBW-tegenhangerDe RGBW-strip combineert warm wit en RGB in één, wat betekent helderder licht en een veel warmere witte kleur.
cbe decabdedfe~mv

2.) Aangebracht circuits (PCB)

Het geleiderspoor verbindt elke LED-chip en wordt gebruikt om elke chip van stroom te voorzien. Omdat de baan is gemaakt van koper, een van de duurdere elementen van de strip, wordt bespaard door minder koper te gebruiken.

Dit resulteert in een dunnere geleidende baan, wat leidt tot een slechte warmteafvoer en als gevolg dat de LED-strips veel eerder uitvallen. Zoek naar ledstrips met grotere, dikkere koperen sporen, omdat deze veel duurzamer zijn. Je zal merken dat LED’s van betere kwaliteit de warmte efficiënter afvoeren en dat de strips niet zo gemakkelijk buigen.

cbe efcfdc~mv

3.) Weerstanden

Goedkope ledstrips zijn voorzien van kleinere weerstanden voor een beter lichtresultaat. Dit legt een extra belasting op de LED-chips en verkort daardoor hun levensduur. LED-strips van hogere kwaliteit hebben de juiste weerstanden, zodat je een langer meegaande strip met uitstekende helderheid krijgt.

4.) Bekleding

Zoals je op onze foto’s kunt zien, heeft de goedkopere warmwitte strook verschillende scheuren langs de lengte van goedkope, broze coating. Afgezien van het er vreselijk uitzien, creëert dit een probleem omdat de onderdelen worden blootgesteld – niet bepaald veilig!

Hoogwaardige LED-strips hebben een stabiele, geurloze coating, ook als ze in gebruik zijn en de coating wordt verwarmd. Goedkope ledstrips zijn niet voor gevoelige neuzen, zo ontdekten we tijdens onze test. De schadelijke slierten goedkoop plastic konden worden geroken lang voordat de strip werd aangezet… is het echt de moeite waard?!

Overweeg op een serieuzere manier de IP-classificatie van uw LED-striplicht. Wij verkopen LED-strips met drie verschillende IP-classificaties: IP20, IP65 en IP68, die respectievelijk worden geclassificeerd als niet beschermd, spatwaterdicht en waterdicht.

Als je bijvoorbeeld voor ‘waterdichte’ ledstrips in de tuin hebt gekozen en je coating scheurt…hoe waterdicht zijn ze dan? Met een strip van hoge kwaliteit krijg je een veel betere, grondigere coating waar u jarenlang plezier van zult hebben.

Op zoek naar meer?

Ik hoop dat deze blog je heeft geholpen bij het kiezen van de juiste LED-strips voor je installatie. Je kan uiteraard nog meer info bekomen via de contact pagina

Bekijk onze andere blogs

cb09e5_4504d613ac4f4cd881d74b25b0c7efdamv2
NIEUW: Loxone Modbus AIR
Er is nieuws van de productontwikkelingsafdeling van Loxone: met de gloednieuwe Modbus Air kan je jouw...
cb09e5_0b84ed4ae6374696a1f69a92c967b524mv2
Eenvoudige integratie van Hörmann componenten
Met de nieuwe Hörmann Air kan je als Loxone Partner de verschillende types Hörmann motoren naadloos...
cbe aaaaabbddacb~mv
Nieuwe NFC Touch samen met de nieuwe intercom
Loxone heeft net de nieuwe intercom voorgesteld, maar in relatieve stilte is ook een nieuwe generatie...

Je domoticasysteem uitbreiden?

Bestel vandaag nog je elektronica in onze webshop!