AI Shape Domotica white

gebruiksvriendelijke domotica professionele installatie of zelfbouw verzending in heel België

Unicum: De Loxone klimaatsturing is goedkoper dan een conventionele verwarmingsinstallatie.

Bijgewerkt op: 20 aug

Door gebruik te maken van de intelligente ruimteregeling zorgt Loxone voor het optimale ruimteklimaat dankzij deze regeling van de verwarming, koeling en ventilatie. Want wanneer de woning het klokje rond voor een ideaal leefklimaat zorgt, dan is dit een basis voor een ongeëvenaard wooncomfort. Loxone bewoners zijn gelukkige mensen, vrij van gedachten of handelingen rondom temperatuur, frisse lucht en luchtvochtigheid.

Even tussendoor: bij Loxone gaat het niet alleen om gedachten en handelingen rondom het binnenklimaat. Loxone is de totaaloplossing voor elke woning, commercieel project of speciale toepassing waarbij het totale plaatje dient te kloppen. Loxone zorgt voor een verregaande automatisering van de verlichting, zonwering, beveiliging, audio, binnenklimaat, toegang, tuin …

Opvallend onopvallend

Moeten er dan in elke ruimte extra sensoren worden bijgeplaatst? Neen! In een Loxone project vind je geen tientallen “bakjes” aan de muur voor de meting van temperatuur en luchtvochtigheid. Dus wees gerust, jouw interieur blijft hetzelfde.

Dit komt doordat we onze temperatuur- en luchtvochtigheidssensor standaard integreren in onze drukknoppen. Onze Loxone Touch en Touch Pure zijn twee unieke bedieningselementen die gebruikt kunnen worden voor de bediening van de verlichting, zonwering en muziek (of indien gewenst voor andere functionaliteiten). Maar naast bedieningselementen (die overigens zelden gebruikt worden aangezien het systeem alles uit zichzelf doet) zijn het dus ook sensoren die ingezet worden voor de aansturing van het binnenklimaat.

Opgelet: De Touch for Nano van Loxone beschikt niet over deze sensoren.

De verwarmingskringen zullen aan de hand van de informatie van de temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren automatisch aangestuurd worden via de Loxone Stelventielen. Opnieuw opvallend onopvallend aangezien deze component in een bedrade versie meestal weggestopt zit in een technische ruimte. Heb je een bestaande woning? Geen probleem. Het stelventiel bestaat ook als draadloze variant en heeft een zeer strakke uitstraling.

Unicum: De Loxone installatie is goedkoper dan een conventionele installatie

Een woning bouwen met het Loxone systeem is goedkoper dan conventioneel bouwen. Dit komt door meerdere factoren:

Intelligente verwarming en koeling

In een Loxone project zullen de verwarming en koeling automatisch aangestuurd worden naargelang de wensen en behoeften van de bewoners. Wanneer een iets warmere leefruimte wordt gevraagd, zal de slaapkamer nog steeds op 18°C blijven. Er worden met andere woorden geen ruimtes verwarmd of gekoeld waar die vraag niet nodig is. Ook bij afwezigheid weet het systeem dat de temperatuur mag zakken. Dit alles zorgt voor een daling van de energiekosten wat dan weer een positieve invloed heeft op jouw portefeuille.

Passieve verwarming en koeling

De verwarming en koeling werken voortdurend slim samen met de ventilatie en de zonwering. De zonwering is een passieve vorm van verwarmen in de winter en van koelen in de zomer. Zo laat de woning tijdens koude dagen de zonwering omhoog om eerst de ruimtes op te warmen met de gratis zonnewarmte die binnenvalt alvorens de actieve verwarming aan te sturen. Het omgekeerde gebeurt in de zomer wanneer in plaats van een onmiddellijke inschakeling van een koelingssysteem, de zonwering er eerst voor zal zorgen dat de woning niet oververhit geraakt. Deze passieve vorm van koeling zorgt voor een verschil van 9°C.

Tijdens hete zomermaanden zorgt niet alleen de zonwering voor een passieve koeling van de woning. Ook de ventilatie kan op die manier ingezet worden. Denk hierbij aan het automatisch binnenzuigen van koele nachtlucht zodat je kan opstaan in een frisse woning. Pas wanneer deze vormen van passieve koeling niet voldoende zijn (tijdens de heel erg hete dagen), zal een airco mee worden aangestuurd.

Passieve koeling en passieve verwarming betekenen weer minder energiekosten. Voor deze toepassingen is trouwens de registratie van weergegevens buiten noodzakelijk: Schijnt de zon? Is het buiten kouder dan binnen? … Hiervoor biedt Loxone een weerstation.

Woning in spaarstand

Wanneer je langere tijd afwezig bent, zullen temperaturen automatisch op een minimum gezet worden. Tijdens jouw vakantie wordt de temperatuur bv. op 10°C gezet om zo energiekosten te besparen. Bijkomend voordeel: enkele uren voor je terug thuis komt, kan de woning terug de gebruikelijke temperaturen aannemen waardoor je verwelkomd wordt door een aangenaam verwarmde thuis.

Weerstation

Het Loxone Weerstation dat hierboven vermeld wordt, betekent in eerste instantie uiteraard een investering, maar zal deze kost meer dan dik terugverdienen. Het zorgt immers mee voor een bescherming van jouw goederen. Zo zal het bij vorst of plotse storm zorgen voor een automatische sturing van de zonwering naar de beveiligingsstand. Op die manier blijven jouw mooie zonneluifel en rolluiken beschermd tegen weerschade.

Grenzeloze flexibiliteit

Bovendien hoef je niet bang te zijn dat het systeem alleen maar kan worden aangestuurd met één bepaalde verwarmingsbron. Het maakt niet uit om wat het gaat: vloerverwarming, infraroodpanelen, convectoren, radiatoren … of stoken op gas, stookolie, elektriciteit, via warmtepomp … Loxone zorgt steeds voor optimale comforttemperaturen!

Geen extra aankoop van temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren

Misschien wel de grootste besparing van allemaal: zoals hierboven aangehaald, zal je in een Loxone Smart Home geen extra sensoren aan de muren vinden. Deze zitten immers mooi geïntegreerd in onze drukknoppen. Dit betekent geen extra aankoop van zulke sensoren of kamerthermostaten zoals in een conventionele woning, wat wederom goed is voor de portemonnee. En wist je trouwens dat die temperatuursensoren ook kunnen ingezet worden voor alarmering bij brand? Dubbele winst dus!

Wil je nog meer weten?

Ik sta ter beschikking voor een vrijblijvende toelichting tot het opstellen van een offerte, dit voor uitvoering door mezelf of door jou in zelfbouwbegeleiding. Klik hier voor meer informatie

Bekijk onze andere blogs

cb09e5_4504d613ac4f4cd881d74b25b0c7efdamv2
NIEUW: Loxone Modbus AIR
Er is nieuws van de productontwikkelingsafdeling van Loxone: met de gloednieuwe Modbus Air kan je jouw...
cb09e5_0b84ed4ae6374696a1f69a92c967b524mv2
Eenvoudige integratie van Hörmann componenten
Met de nieuwe Hörmann Air kan je als Loxone Partner de verschillende types Hörmann motoren naadloos...
cbe aaaaabbddacb~mv
Nieuwe NFC Touch samen met de nieuwe intercom
Loxone heeft net de nieuwe intercom voorgesteld, maar in relatieve stilte is ook een nieuwe generatie...

Je domoticasysteem uitbreiden?

Bestel vandaag nog je elektronica in onze webshop!