AI Shape Domotica white

gebruiksvriendelijke domotica professionele installatie of zelfbouw verzending in heel België

Loxone in bedrijf: McDonald’s

De missie van McDonald’s is om heerlijke feelgoodmomenten voor iedereen gemakkelijk te maken. Om deze “eenvoud” te ondersteunen, werd een McDonald’s-vestiging in Zwitserland, geautomatiseerd door een Loxone Partner. Van verlichting en zonwering tot veiligheidsfuncties, de medewerkers van het fastfoodrestaurant worden door de automatisering van tal van stappen verlost.

image

Wat is er geïmplementeerd?

Verlichting

In de McDonald’s vestiging wordt zowel de verlichting van het interieur als de buitenverlichting aangestuurd door Loxone.

Binnenshuis zorgt een eenvoudige logica via de ingebouwde schakelklok ervoor dat het licht altijd geactiveerd wordt tijdens openingstijden. Buiten de openingsuren detecteren bewegingsmelders van een externe fabrikant die via DI Extension (digitale ingangen) in de Loxone-gebouwautomatisering zijn geïntegreerd of er nog een medewerker in het restaurant is en (de-)activeren het licht dienovereenkomstig. In tegenstelling tot tijdens openingstijden, echter in een speciale “service” scène.

Dankzij het Loxone-weerstation en de daarin geïntegreerde helderheidssensor wordt de buitenverlichting automatisch geactiveerd en gedeactiveerd, niet alleen afhankelijk van de timer, maar ook afhankelijk van de helderheid.

Koel- en verwarmingsinstallatie en zonwering

Of het wel of niet in de schaduw staat, hangt onder andere af van de vraag of het gebouw momenteel in verwarmings- of koelingsbedrijf is. Deze informatie wordt direct uitgelezen van het verwarmingssysteem, dat via Modbus TCP in de gebouwautomatisering is geïntegreerd. Dit geeft ook alle nodige informatie over de huidige kamertemperatuur. Als het gebouw bijvoorbeeld in koelmodus staat en het binnen te warm wordt, wordt de zonwering automatisch geactiveerd.

Om de automatische zonwering zo goed mogelijk te beschermen tegen schade, werd met behulp van het weerstation een stormbescherming geïmplementeerd. Als de windsnelheid een vooraf gedefinieerde waarde overschrijdt, gaat de zonwering automatisch naar de veiligheidspositie en wordt deze vergrendeld. Wanneer het stormgevaar voorbij is, wordt de schaduw weer losgelaten.

Monitoring van de koelketen en het verwarmings- en ventilatiesysteem

De belangrijkste troef van het fastfoodrestaurant is natuurlijk het eten. De temperatuur in de koelcellen wordt daarom constant in de gaten gehouden. Mochten er afwijkingen optreden, dan worden de betreffende personen onmiddellijk op de hoogte gebracht via een pushmelding. Daarnaast wordt het koelsysteem gemonitord op technische storingen. Dit zorgt ervoor dat bij een defect snel kan worden gereageerd en de schade beperkt kan worden. De verbinding werd gemaakt via de bestaande Modbus-interface van het systeem.

Het verwarmings- en ventilatiesysteem in het fastfoodrestaurant levert een essentiële bijdrage aan een aangenaam binnenklimaat. Daarom wordt dit systeem ook gemonitord op technische storingen. Het meldt eventuele storingen aan de miniserver via Modbus TCP, die op zijn beurt pushmeldingen naar de verantwoordelijke persoon stuurt. Door middel van een tracker wordt de gebeurtenis gelogd door een tijd- en datumstempel zodat de cold chain naadloos gemonitord kan worden.

Verlichting: waar gaat het over?

Met dit artikel wil ik enkel aangeven dat het niet noodzakelijk is om een volledig systemen te vernieuwen, die overigens al zeer lang bestaan en die we uiteraard goed kennen. Het gaat eerder over hoe we bijvoorbeeld een lichtinstallatie kunnen verbeteren, met slimme verlichting die leid tot aangename sferen en lichtscenes. Loxone ondersteunt verschillende technologieën:

  • Hoofd- en bijkomende verlichting via 24V PWM technologie
  • Bus systemen zoals DALI en DMX
  • 0-10V Elektronische belasting
  • Klassieke verlichting

Loxone kan quasi elke soort verlichting aansturen. En wat er dan toegevoegd wordt gaat vooral om:

  • instelbare helderheid
  • (kleur) accenten en (kleur)scenes
  • eenvoudige manier om alle verlichting uit te schakelen
  • controle via app op Tablet, GSM en computer

Koel- en verwarmingsinstallatie, waar gaat het om?

We kunnen met loxone haast elke verwarming aansturen. In Loxone config zijn er tal van mogelijkheden beschikbaar. Zo kan je heel eenvoudig overstappen op een zonale verwarming: bij voorbeeld ‘s ochtends en ‘s avonds is de badkamer op temperatuur, de rest van de dag mag hij op lagere temperatuur gehouden worden. Het bureel wordt enkel ‘s avonds verwarmd, overdag is daar niemand. Enz. Als je het huis uitgaat, dan zal met een simpele driedubbele klik op de schakelaar aan de deur alle verlichting uitgeschakeld worden, de verwarming wordt indien gewenst ook in slaapstand geplaatst, de audioserver stopt met muziek in alle kamers, … En nog veel meer taken kunnen aan ‘woning verlaten’ gekoppeld worden: Verwittigd worden als er nog een raam openstaat, de zonnewering automatisch laten werken, enz….

Meer informatie?

Neem dan contact op via deze link en kom te weten wat er voor jullie allemaal kan geautomatiseerd worden.

Bekijk onze andere blogs

cb09e5_4504d613ac4f4cd881d74b25b0c7efdamv2
NIEUW: Loxone Modbus AIR
Er is nieuws van de productontwikkelingsafdeling van Loxone: met de gloednieuwe Modbus Air kan je jouw...
cb09e5_0b84ed4ae6374696a1f69a92c967b524mv2
Eenvoudige integratie van Hörmann componenten
Met de nieuwe Hörmann Air kan je als Loxone Partner de verschillende types Hörmann motoren naadloos...
cbe aaaaabbddacb~mv
Nieuwe NFC Touch samen met de nieuwe intercom
Loxone heeft net de nieuwe intercom voorgesteld, maar in relatieve stilte is ook een nieuwe generatie...

Je domoticasysteem uitbreiden?

Bestel vandaag nog je elektronica in onze webshop!