AI Shape Domotica white

gebruiksvriendelijke domotica professionele installatie of zelfbouw verzending in heel België

Investeer op een ‘slimme’ manier: hoe kies ik een Smart Home systeem dat zijn geld waard is?

Momenteel twijfel je misschien of een investering in woonautomatisering haar geld waard is. Is dit het geval? Dan moet je rekening houden met enkele factoren. In deze blog bekijken we de vragen die je jezelf moet stellen om te ontdekken of woonautomatisering de juiste beslissing is in jouw woning.

image

Wat wil ik doen met woonautomatisering?

Vooraleer jouw zinnen (en budget) te zetten op een oplossing, dien je jezelf even af te vragen wat je wil van een woonautomatisering systeem.

  • Wil je de veiligheid verhogen?
  • Energiemanagement gebruiken omwille van een nieuwe meter?
  • een laadpunt voor je elektrische wagen plaatsen dat samenwerkt met je zonnepanelen?
  • Audio meteen integreren om vele verschillende audiosystemen te vermijden (stereo keten, (web)radio, Hifi keten bij zoon, enz.)
  • Wil je de zonwering automatiseren – ook als je niet thuis bent?
  • Wat denk je over een hogere energie-efficiëntie?
  • Tijd besparen omdat jouw woning talrijke handelingen uit jouw handen neemt?
  • Op latere leeftijd langer onafhankelijk thuis blijven wonen?

Misschien wil je dit wel allemaal … Vooraleer je start met jouw zoektocht naar producten of oplossingen, denk dan eerst even na over waarom je zou kiezen voor woonautomatisering. Dat is het startpunt.

Wat zijn de opties?

Niet alle Smart Home systemen zijn gelijk, je doet er dus goed aan om eerst informatie op te zoeken alvorens een beslissing te nemen. Vaak wordt er nog gedacht dat ‘woonautomatisering’ systemen heel dure, professionele installaties en een high end home theater bevatten, terwijl ‘smart home’ producten gekozen kunnen worden op het schap bij de groothandel. In realiteit zijn er echter opties waarmee je de kracht en betrouwbaarheid van een high end systeem bekomt zonder je blauw te betalen.

De sleutel tot het kiezen van een systeem dat het beste past bij jouw budget is te kijken naar de toepassingen die je krijgt voor je geld. Als je alleen maar wenst dat de lichten aan en uit gaan bij het betreden en verlaten van een ruimte, dan zal er waarschijnlijk wel een basis systeem zijn dat jouw wensen kan vervullen. Echter zijn er valkuilen wanneer je kiest voor de goedkoopste oplossing, deze bekijk ik zo dadelijk.

Hoe zit het binnen vijf jaar?

Wanneer je gaat investeren in woonautomatisering, dan moet je zeker kijken naar de waarde die je zal krijgen op lange termijn.

Vergeet niet dat veel ‘gadget’ type producten waarschijnlijk om de zoveel jaar geüpdatet of vervangen worden door nieuwere versies en dat geldt natuurlijk ook voor hun software … Dit kan problemen vormen voor de comptabiliteit wanneer je in verloop van tijd nieuwe producten wenst toe te voegen, of wanneer je producten van verschillende fabrikanten gebruikt. Stel jezelf even de vraag:

  • Zal deze oplossing nog werken binnen vijf jaar?
  • Kan ik in de toekomst nog toevoegingen doen?
  • Wat gebeurt er als de fabrikant failliet gaat?

(Wil je graag weten wat het antwoord is op deze vragen bij Loxone? Bekijk dan snel op hun FAQ-pagina)

Hoe krijg ik meer uit minder?

Je kan geneigd zijn om te opteren voor de goedkoopste sensoren om zo het budget laag te houden. Want ja, drie goedkope bewegingsmelders van Amazon zullen wel beter zijn dan één van de fabrikant zeker? Wel, dat is niet altijd het geval. Hiervoor zijn er een aantal redenen.

  1. Het kan zijn dat je geen drie bewegingsmelders nodig hebt. Met een systeem zoals Loxone, kan je dezelfde aanwezigheidsmelder gebruiken in elke ruimte voor de beveiliging, verlichting, audio en zelfs de verwarming.
  2. Het kan moeilijker (en daardoor ook duurder) zijn om te proberen andere sensoren te integreren in een systeem dat zo ontworpen is om gebruikt te worden met zijn eigen producten. Als je de eigen producten van de fabrikant koopt, dan zijn deze gegarandeerd compatibel en toekomstige updates zijn waarschijnlijk heel voor de hand liggend.
  3. Sommige goedkopere sensoren, vooral de goedkope varianten, hebben hoorbare kliks wanneer ze getriggerd worden. Dit kan heel vervelend zijn.

Zijn er nog bijkomende voordelen?

Je kan geen prijs zetten op geluk. Wat je wel kan doen is investeren in een systeem dat jouw leven thuis nét dat beetje eenvoudiger maakt.

Een goede nachtrust

Zelfs al heb je een kleine lening moeten aangaan voor die fantastische matras, slapeloze nachten blijven onvermijdelijk. Of je nu van nature een lichte slaper bent, een rusteloze partner hebt of je even opstaat om naar je baby te kijken, niets is zo vervelend dan het felle licht in het donker.

Dat is waar een toepassing zoals een ‘nachtmodus’ zijn intrede doet. Wanneer je ’s nachts even uit bed moet, dan zal de verlichting automatisch heel gedimd aangaan om jou te gidsen op jouw pad zonder je te verblinden. Wanneer je terug in bed ligt, dan gaan de lichten automatisch uit zonder een druk op de knop.

Wanneer je jongere kindjes hebt die een middagdutje doen, dan kan een geïntegreerd woonautomatisering systeem jouw beste vriend worden. Wanneer jouw kleintje bijvoorbeeld slaapt van 12u00 tot 15u00, dan kan de gebruikelijke ‘ding dong’ van de bel vervangen worden door flikkerende verlichting in de keuken en leefruimte. Op die manier weet je dat er iemand aan de voordeur staat, terwijl jouw kleine spruit vrolijk in dromenland blijft.

Gemoedsrust

Gemoedsrust is iets dat je niet kan kopen, maar met een slim veiligheidssysteem kan je al enkele zorgen opzij schuiven. Of het nu zorgt voor een aanwezigheidssimulatie wanneer je op vakantie bent of je eenvoudig via de app kan controleren of alle ramen gesloten zijn, je krijgt steeds een beter overzicht van wat er aan de hand is in jouw woning. Bovendien word je onmiddellijk verwittigd bij de eerste tekenen van gevaar, dit biedt dus een dubbele geruststelling!

Maar het gaat niet alleen over bescherming tegen inbraak, ook bescherming tegen gevaren zoals brand, waterlekken en bescherming van de privacy worden gegarandeerd. Meer weten over slimme beveiliging? Bekijk dan zeker ook deze blog van Loxone.

Kies toepassingen in plaats van producten

De echte waarde van een Smart Home ligt niet in de producten, maar in de toepassingen die die producten kunnen bieden. Daarom, wanneer je kijkt naar het ontwerp en installatie van jouw systeem, is het belangrijk om te bespreken met jouw installateur welke toepassingen je mag verwachten van jouw Smart Home en dus niet welke producten.

Wanneer je wil beslissen of het systeem zijn geld waard is, onthoud dan dat het Smart Home waarvoor je kiest beter moet zijn dan de som van de onderdelen. Het is belangrijk niet alleen te kijken naar de producten en hoeveel deze kosten, maar om de niet tastbare waarde te begrijpen die je zal krijgen uit het systeem.

Info: via contact

Bekijk onze andere blogs

Loxone groeit snel in de commerciele sector.
  Met de snelle groei van Loxone in de commerciële sector wilde ik nog een ongelooflijke...
1-fase energiemeter tree
Nieuwe energiemeters van Loxone: direct correct uitleesbaar!
Eenvoudige integratie dankzij Tree technologie De nieuwe apparaten aansluiten – Tree zoekopdracht starten en in Loxone...
cb09e5_4504d613ac4f4cd881d74b25b0c7efdamv2
NIEUW: Loxone Modbus AIR
Er is nieuws van de productontwikkelingsafdeling van Loxone: met de gloednieuwe Modbus Air kan je jouw...

Je domoticasysteem uitbreiden?

Bestel vandaag nog je elektronica in onze webshop!