AI Shape Domotica white

gebruiksvriendelijke domotica professionele installatie of zelfbouw verzending in heel België

Dynamische elektriciteitsprijzen optimaliseren

In heel Europa tekent zich een trend af: steeds meer elektriciteitsleveranciers bieden tarieven aan met dynamische elektriciteitsprijzen per uur. In sommige gevallen fluctueren de prijzen enorm. Met de functiebouwsteen “Spot Price Optimizer” van de gloednieuwe Loxone Config Public Beta 13.2 kan je in jouw energiebeheer rekening houden met de prijsschommelingen van de spotmarkt en zo geld besparen.

Wat is de spotmarkt? Elektriciteit wordt hetzij op de termijnmarkt, hetzij op de spotmarkt verhandeld. Terwijl op de termijnmarkt langetermijncontracten met een hoge mate van planningszekerheid worden gesloten, gaat het op de spotmarkt om elektriciteit die op korte termijn beschikbaar is. Zo is de elektriciteitsproductie van windkrachtcentrales sterk afhankelijk van het weer en dus onderhevig aan voortdurende schommelingen. Deze schommelingen beïnvloeden de elektriciteitsprijzen op de spotmarkt en creëren dynamische tarieven die enorme kostenbesparingen mogelijk maken wanneer ze intelligent worden gebruikt.

Voor wie is een dynamisch elektriciteitstarief de moeite waard? Hoe kan in de configuratie rekening worden gehouden met de ontwikkeling van de elektriciteitsprijzen en welke mogelijkheden biedt de nieuwe functiebouwsteen? Welke aanbieders van dynamische elektriciteitstarieven zijn er? Antwoorden op deze en vele andere vragen vind je hier.

Aanbieder(s) dynamische elektriciteitsprijzen

Engie template

Yuso template

Toepassingsvoorbeeld: plug-in hybride

Laten we aannemen dat jouw klant een plug-in hybride bezit maar geen PV-systeem en dat het voertuig ongeveer twee uur nodig heeft om volledig op te laden.

Als het voertuig nu na het werk rond 18u00 op de wallbox wordt aangesloten, zal het waarschijnlijk tegen het duurste van alle mogelijke elektriciteitstarieven laden.

De nieuwe “Spot Price Optimizer” voorkomt precies dat. Het voertuig begint niet direct met opladen, maar de functiebouwsteen bepaalt eerst de twee uren met de goedkoopste elektriciteitsprijzen in de komende twaalf uur.

Het laadproces van het voertuig begint dus bijvoorbeeld pas om 3 uur ’s nachts. Zonder verlies van comfort, maar met een enorme kostenbesparing, is het voertuig de volgende dag weer gewoon inzetbaar.

Besparingen: Capaciteit van de voertuigaccu: 18 kWh 2 uur opladen in het duurste elektriciteitstarief (0,48 € / kWh*): € 8,64 (tarief op 01/12/2022) 2 uur opladen in het goedkoopste elektriciteitstarief (0,27 € / kWh*): € 4,86 (tarief op 01/12/2022)

Als het voertuig vijf keer per week wordt opgeladen, komt dit overeen met een maandelijkse besparing van ongeveer 75 euro.

(*) Bron tarieven: Dagnotering per uur Day-Ahead EPEX SPOT Belgium voor het betreffende uur (eSpot). Tarieven exclusief BTW.

Slim energiebeheer met Loxone

Loxone helpt je omgaan met het capaciteitstarief. Hiervoor hebben we een paar slimme energiefuncties in petto:

Verbruikers automatisch inschakelen De Loxone Miniserver kan verbruikers zoals een wasmachine, droogkast en laadpaal automatisch inschakelen via slimme stopcontacten. Dat gebeurt op basis van de huidige energievraag en je zelfgekozen prioriteiten. Hiermee spreid je je verbruik doorheen de dag. Loxone heeft ook een naadloze integratie met de toestellen van Home Connect (Siemens, Neff, Bosch en Gagenau) en heeft een naadloze Miele@Home integratie.

Energie van zonnepanelen optimaliseren Zonnepanelen zijn je sterkste wapen tegen het capaciteitstarief, omdat je dan minder elektriciteit van het stroomnet nodig hebt. Heb je een overschot aan zelfgeproduceerde stroom? Loxone zal die automatisch toewijzen aan de juiste toestellen.

Thuisbatterij beter inzetten Een thuisbatterij is perfect om energiepieken op te vangen. Laat deze energieopslag automatisch vullen doorheen de dag, en maak gebruik van deze buffer wanneer je ’s avonds thuiskomt.

Warmtepomp als buffer gebruiken Bedien je modulerende warmtepomp via Loxone. Onze slimme energiemanager zal warmte bufferen doorheen de dag, wanneer je weinig stroom verbruikt. Op deze manier heb je ’s avonds een minder hoge piek, wat interessant is voor je capaciteitstarief.

Sluimerverbruik voorkomen Loxone verlaagt het energieverbruik van een woning door onnodige verbruikers van het stroomnet te halen. Dat gebeurt volledig automatisch, zonder je tussenkomt. Handig, toch?

Bescherming tegen overbelasting Gebruik de app om een maximumvermogen in te stellen en krijg een melding wanneer die wordt overschreden – of gebruik dit als drempelwaarde om bepaalde belastingen los te koppelen, afhankelijk van hun prioriteit.

Bekijk onze andere blogs

cb09e5_4504d613ac4f4cd881d74b25b0c7efdamv2
NIEUW: Loxone Modbus AIR
Er is nieuws van de productontwikkelingsafdeling van Loxone: met de gloednieuwe Modbus Air kan je jouw...
cb09e5_0b84ed4ae6374696a1f69a92c967b524mv2
Eenvoudige integratie van Hörmann componenten
Met de nieuwe Hörmann Air kan je als Loxone Partner de verschillende types Hörmann motoren naadloos...
cbe aaaaabbddacb~mv
Nieuwe NFC Touch samen met de nieuwe intercom
Loxone heeft net de nieuwe intercom voorgesteld, maar in relatieve stilte is ook een nieuwe generatie...

Je domoticasysteem uitbreiden?

Bestel vandaag nog je elektronica in onze webshop!