AI Shape Domotica white

gebruiksvriendelijke domotica professionele installatie of zelfbouw verzending in heel België

Ambient Assisted Living met Loxone

image

“Ambient Assisted Living” – kortweg AAL – is een term die vaak gebruik wordt in verband met gebouwautomatisering. Het zijn technische oplossingen voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen tot mensen met een handicap die ondersteuning op weg naar een meer zelfstandig leven nodig hebben.

De gemiddelde leeftijd in Europa heeft een fundamentele wijziging ondergaan. Omdat we allen langer leven en er steeds minder kinderen geboren worden, stijgt deze leeftijd gestadig. We verwachten in 2070 dat +65 jarigen meer dan de helft van de bevolking zullen uitmaken.

Wat is nu de belangrijkste meerwaarde i.v.m. AAL bij de ondersteuning die Loxone biedt?

#1 Valdetectie bij personen die vaak alleen zijn

Of het nu gaat om alleenstaanden (met of zonder kinderen), mensen die vaak alleen thuis zijn omwille van lange zakenreizen van een partner … Loxone zorgt steeds voor meer veiligheid dankzij een intelligente valdetectie.

In een Loxone systeem wordt in elke ruimte minstens één bewegingsmelder geïnstalleerd. Die kan eenvoudig gezegd detecteren wanneer er beweging is in welke ruimte. Maar deze sensor zal ook helpen detecteren wanneer er ergens geen beweging meer geregistreerd wordt. Voor valdetectie maakt het Loxone systeem gebruik van vooraf gedefinieerde tijdspannes per ruimtetype.

Stel je voor dat je alleen woont en ’s avonds een bad laat lopen om lekker te ontspannen. Jouw smartphone blijft op tafel liggen en dat goede boek gaat mee in bad. Voor je in bad kruipt, glij je uit en je maakt een lelijke val. Je geraakt niet meer recht en jouw gsm ligt niet binnen handbereik waardoor je niemand kan contacteren. Geen nood, jouw woning zorgt voor jou! Wanneer de laatste beweging geregistreerd wordt in de badkamer en na een vooraf bepaalde tijd in geen enkele andere ruimte beweging gedetecteerd wordt of wanneer er plots nergens meer beweging wordt geregistreerd nadat de laatste beweging werd geregistreerd in de badkamer, dan slaat jouw woning alarm.

Familieleden of hulpverleners worden onmiddellijk op de hoogte gebracht via een melding of oproep op hun smartphone. Zo kunnen ze jou eerst proberen te contacteren en wanneer dit niet lukt, kunnen ze passende acties ondernemen.

24/7 veiligheid

Meer onafhankelijkheid betekent ook meer behoefte aan veiligheid. Deze allround bescherming wordt geboden door rookmelders, watersensoren en bewaking van de vensterhandvaten. De belangrijkste van alle veiligheidsvoorzieningen is de bewaking van de elektrische kookplaat, koffiezetapparaat en waterkoker. Deze verbruikers worden bij het verlaten van de woning automatisch losgekoppeld van de stroomvoorziening. Of een bewoner zich al dan niet in zijn of haar huis bevindt, wordt bijvoorbeeld gedetecteerd door een magnetische sleutel die (al dan niet) naast de deur hangt.

Levensbewaking

Door de gewoontes van een gebruiker op te slaan (lokaal op de server, niet in de Cloud!) Weet Loxone hoe de inwoner leeft in zijn woning. Een periode van 15 minuten wordt gerekend voor de verplaatsing tussen ruimtes. Duurt dit langer, dan zal Loxone een alarm geven, zodat assistentie zo spoedig mogelijk bijstand kan verlenen. En zo geldt voor een slaapkamer een ononderbroken tijd van 7 uur normaal. Zo zijn er nog meer tijden die als normaal worden beschouwd. De afwijking kan een alarm geven, gaande van een push-bericht tot het bellen van een contactpersoon.

Als een persoon gedurende een dag de hond 2x uitlaat, dan kan het niet uitlaten van de hond als een waarschuwing gebruikt worden om een vriendelijk telefoontje te plegen met de vraag of alles goed is.

De koffiezet, oven en het kookvuur kunnen ’s nachts en op andere tijdstippen uitgeschakeld worden, zodat er geen brand kan ontstaan.

Met een geïntegreerde muziek en spraak oplossing kan loxone agenda en dagelijkse taken herinneren. Zo kan een bewoner een melding ontvangen om zeker de voordeur op slot te doen wanneer hij de voordeur opent.

Medicijnenverdeler

Uiteraard hopen we dat je dit nooit nodig gaat hebben. Maar wanneer je later heel wat medicijnen moet nemen, is het niet altijd eenvoudig om alles bij te houden. Een automatische medicijnenverdeler zorgt ervoor dat je de juiste pillen op het juiste moment neemt, want je pillen vergeten nemen of vergeten dat je al medicijnen genomen hebt, kan gevaarlijk zijn. Op verschillende wijzen kan Loxone dit voor u ondersteunen. Als u opteert voor de audio, dan verteld Loxone Server u wanneer u welke medicatie moet nemen.

Meer weten

Het lijkt logisch dat in de toekomst veel meer vraag gaat ontstaan naar deze vorm van ondersteuning zodat dan misschien overvolle en peperdure rusthuizen kunnen vermeden worden. Vraag vrijblijvend informatie via email (info at shapedomotica . be) of telefonisch op 03 555 68 23

Bekijk onze andere blogs

cb09e5_4504d613ac4f4cd881d74b25b0c7efdamv2
NIEUW: Loxone Modbus AIR
Er is nieuws van de productontwikkelingsafdeling van Loxone: met de gloednieuwe Modbus Air kan je jouw...
cb09e5_0b84ed4ae6374696a1f69a92c967b524mv2
Eenvoudige integratie van Hörmann componenten
Met de nieuwe Hörmann Air kan je als Loxone Partner de verschillende types Hörmann motoren naadloos...
cbe aaaaabbddacb~mv
Nieuwe NFC Touch samen met de nieuwe intercom
Loxone heeft net de nieuwe intercom voorgesteld, maar in relatieve stilte is ook een nieuwe generatie...

Je domoticasysteem uitbreiden?

Bestel vandaag nog je elektronica in onze webshop!