top of page

Loxone automatiseert niet alleen prive woningen. Een mooi voorbeeld is de wijnmakerij in Tsechie.

Bijgewerkt op: 26 mrt. 2022


We vinden voortduren omgevingen waarin Loxone kan worden gebruikt om het dagelijks leven te automatiseren en te verbeteren – deze wijnmakerij met gastenverblijf is daar nog maar eens een voorbeeld van. De eigenaar is zelf ook een Loxone Partner en heeft praktisch het hele wijnproductieproces met Loxone geïntegreerd, waardoor meer stappen automatisch kunnen worden afgehandeld. Zo bestuurt Loxone nu bijvoorbeeld hun koelmachine om te helpen bij het gistingsproces.


Geautomatiseerde check-in

De wijnmakerij beschikt over gastenverblijf, waarbij de ingang voorzien werd van een NFC code Touch. Zodra een gast de hem toegewezen code intoetst, krijgt de eigenaar een melding dat hij veilig heeft ingecheckt – hij hoeft dus niet meer telkens naar het gastenverblijf te reizen als iemand incheckt.


Kamers gaan terug naar basisinstellingen

In de gastenkamers helpen slimme verlichting, audio, temperatuurregeling en verstelbare gemotoriseerde jaloezieën om het verblijf zo comfortabel mogelijk te maken. Dit biedt de gast niet alleen een verhoogd niveau van comfort en gemak, maar zorgt er ook voor dat elke kamer zeer energie-efficiënt is. Het licht wordt automatisch uitgeschakeld als het niet meer nodig is en de vloerverwarming wordt lager gezet als er een raam openstaat. Als er geen gasten in de kamer zijn, wordt de warmtepomp automatisch uitgeschakeld. Al deze stappen zorgen ervoor dat er geen energie wordt verspild.De jaloezieën in de kamers werken automatisch, maar gasten kunnen ze met een tikje op een Touch aanpassen wanneer ze maar willen. Na hun verblijf keren de kamers terug naar de ‘basisinstellingen’ – de lichten worden uitgeschakeld, de airconditioning wordt uitgeschakeld, de kamertemperatuur wordt op een lagere waarde ingesteld en de jaloezieën gaan terug naar automatisch. Dit betekent dat het personeel zich niet langer zorgen hoeft te maken over de handmatige voorbereiding van dit alles in de kamers.


Geautomatiseerde Wijnmakerij

De eigenaar van de Wijnmakerij is zo tevreden van de gerealiseerde oplossingen, dat hij dit wil promoten bij alle collega's in de regio. Wat zijn zoal de voordelen die door de deze Loxone Partner geïntroduceerd werden?


1. Een overzicht van het gistingsproces

Ongeacht waar hij is, kan de eigenaar de temperatuur in de gistingstank controleren –

hij heeft op afstand toegang tot het systeem en hoeft niet meerdere keren per dag naar de wijnmakerij te komen om de status en veranderingen te controleren. Bovendien kan hij de status van de kleppen en het gistingsproces rechtstreeks vanuit de app controleren – wat betekent dat hij het vanuit huis of waar dan ook kan controleren. Hij kan ook de temperatuur van het koelwater aanpassen op basis van de temperatuur van de druivenmost – hierdoor kan de most zachtjes worden gekoeld zonder plotselinge veranderingen omdat dit schadelijk is voor de gist.


2. Concurrerende prijs

Er zijn andere oplossingen op de markt die bewaking op afstand bieden. Deze zijn echter onbetaalbaar voor de meeste kleinere wijnboeren. Natuurlijk hangt de prijs af van het specifieke systeem en de productieopzet. Toch is een oplossing op basis van Loxone in de meeste gevallen aanzienlijk goedkoper en biedt ze extra functies.


3. Onmiddellijke meldingen

Als er problemen zijn met het koelsysteem, krijgt de eigenaar onmiddellijk een melding via de app – zodat hij onmiddellijk kan reageren en schade aan de apparatuur of de wijn kan voorkomen.


Regeling lift en airconditioning

Verder werden nog andere functies geautomatiseerd:

  • De kamertemperatuur in de koelruimte waar de wijnvaten worden opgeslagen, is ook geautomatiseerd en kan op afstand worden geregeld.

  • Het geautomatiseerde airconditioningsysteem helpt ook de luchtvochtigheid in de wijnkelder te verminderen.

  • de afzuigventilator in de keuken is ook automatisch geregeld en gekoppeld aan het airconditioningsysteem.

  • Het is de gasten niet toegestaan de wijnkelder zonder toezicht te betreden voor de proeverij. Daarom kan het slot op de glazen deur alleen worden geopend in aanwezigheid van een personeelslid.Ook interesse om uw woning te automatiseren? Shape Domotica automatiseert woning in de regio Antwerpen en Oost-vlaanderen. Zij het bij nieuwbouw of bij renovatie, we zoeken voor jou de oplossing in automatisering! Neem even contact op, dan praten we erover.Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page